Mat och dryck

Vi höjer kvaliteten! Denna sida genomgår just nu en st?rre granskning med syfte att göra den här reseguiden bättre.

Bilbao är en stad som på senare år blivit väldigt känd för sina kulinariska upplevelser. Det baskiska köket dominerar starkt, liksom fisk- och skaldjursrätter. Gastronomi är viktigt i staden och många av stadens restauranger har arbetat sig upp till världsklass. På en del av lyxkrogarna serveras maten likt konstverk. Visserligen är det kanske inte alla förunnat att besöka lyxrestauranterna, men ska man någon gång göra det så är det väl under semestern, och då kan man verkligen få en upplevelse i Bilbao. Men även de lite enklare restauranterna erbjuder spännande rätter och roliga upplevelser för smaklökarna.

Anpassa dig efter den kontinentala dygnsrytmen

Det man bör tänka på när man ska äta i Bilbao är att rätta sig efter den kontinentala dygnsrytmen. Frukost serveras omkring 9 till 11. Lunch serveras först omkring 13 till 16 och är oftast dygnets huvudmål. De flesta restauranter börjar inte servera middag förrän mellan 21 och 24. Menyer finns inte alltid på restauranterna. Till lunch kan man oftast få en klassisk meny att välja bland, men när det gäller middag så är det många restauranter som erbjuder avsmakningsmenyer. Det innebär att det serveras en buffé av olika små rätter, ungefär som tapas, men här i regionen kallar man det hellre för Pintxos. Det är vanligt att man gör en tapasrunda istället för att äta hela sin måltid på en och samma restaurant. Då går man runt bland flera olika restauranter och äter deras specialiteter tills man blir mätt. Typiska traditionella rätter i Bilbao baserar sig på färska råvaror direkt från havet. Torsk och kummel är två fiskar som gärna tillagas på baskiskt sätt och som smakar mycket gott. Torsk heter bacalao på baskiska och merluza är kummel.

Tapasbarer

Det finns gott om tapasbarer i Bilbao. Många av dessa ligger i området Casco Viejo i gamla stan. Där finns exempelvis Gatz på Calle Santa Maria där tapas är en hel konstform. Där finns också Café Bilbao på Plaza Nueva, som serverar något så exotiskt som laxmoussetapas med mandelflarn och hallonsylt – och de är så goda att de smälter direkt de kommer in i munnen!

Kikara

Kikara är en speciell restaurang i Bilbao. Där kan man avnjuta en sjurättersmeny (!) för att sedan köpa den tallrik man just har ätit på. Allting inne i restauranten är nämligen till salu, från bestick och porslin till möbler. Restauranten ligger på Iparraguirre 23.

El Perro Chico

El Perro Chico, eller Den lilla hunden, som den heter på svenska, är lokalbornas egen favorit när det gäller restauranter. Restaurangen har en säregen inredning med koboltblått kakel, som faktiskt sägs ha inspirerat arkitekten Gehry inför skapandet av Guggenheimmuseet.

Café Iruña

Besök gärna legendariska Café Iruña när du är i Bilbao. Det är ett café snarare än en restaurang, men ett bra stopp för en god kopp kaffe när du behöver vila en stund efter shopping och sevärdheter. Det är stadens äldsta café och det innebär också att själva cafét är en sevärdhet i sig själv med arabeskmotiv, smyckade tak och en stor samling väggmålningar. Caféet ligger i hörnet av Jardines de Albia.

Restauranger i Guide Michelin

Vill du ha en matupplevelse som du kommer att minnas länge? De flesta krögare och kockar drömmer om en stjärna i Guide Michelin – men det är som lyckas.

Mat du minns

Mat du minns. Foto: "Tokyo JapanTimes" (CC BY-SA 2.0)

Här har vi listat de restauranger som har fått minst en stjärna av Guide Michelin (klicka på restaurangens namn för mer information).

Azurmendi
Andra Mari
Boroa
Extanobe

Mina
Nerua
Zortziko

Angående betygssättningen brukar man säga att en restaurang med tre stjärnor är värt en resa, att en restaurang med två stjärnor är värd en omväg och att en restaurang med en stjärna är en väldigt bra restaurang i sin kategori.

Dagens v?der, Bilbao

Ikon: http://www.dotvoid.se (CC BY-ND 3.0)Regnskurar
13 ?C

Länktips för bokning av resor till Baskien

Störst utbud av hotell finns på Hotels.com. Här finns ofta kampanjer med riktigt bra priser på hotell i Baskien.
Få inspiration och boka flyg- och hotellpaket på Resfeber, vår favorit-resebyrå! Vi gillar speciellt förslagen på weekend-resor med flyg och hotell.
Sök flygbiljetter och hitta lägsta pris på flygresor med hjälp av Boardingpass.se som samlar priser från alla stora flygbolag och resebyråer.
Den här webbplatsen använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa annonser och analysera trafik. Genom att använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies. Mer information
Jag f?rst?r!