Sevärdheter

Vi höjer kvaliteten! Denna sida genomgår just nu en st?rre granskning med syfte att göra den här reseguiden bättre.

Bilbao har en väldigt känd sevärdhet och det är Guggenheimmuseet. Det är ett stort landmärke för staden i och med dess spektakulära byggnad i titan, glas och kalksten som skimrar i solljuset. Överhuvudtaget har staden en mycket fin arkitektur som många åker dit för att beskåda.

Arkitektur att beundra

I Bilbao trängs byggnader av olika arkitektonisk stil intill varandra. Exempelvis kan man hitta klassisk och nordspansk arkitektur och spännande kombinationer mellan gammalt och nytt. I Bilbao har man blivit experter på att behålla gamla husfasader och bygga nya, funktionella hus innanför den gamla stilfulla fasaden. Att både äta kakan och ha den kvar kan sammanfatta den senare byggnadsstilen i Bilbao. Det kanske inte är så konstigt att många av Spaniens arkitektur- och designstudenter får åka på studieresa till Bilbao. Man hittar också många vackra balkonger med gjutjärnsdekorerade balkongräcken i Bilbao.

Världens äldsta bro

Ett måste vid ett besök i Bilbao är förstås att ta tunnelbanan till Areeat och därifrån promenera till världens äldsta bro i sitt slag, nämligen Puente Colgante. Det är en utmärkande bro som ser mer ut som en färja, hängandes i vajrar, än som en traditionell bro. Brons namn, Puente Colgante, betyder just ”hängbron”. Man kan antingen promenera över bron eller åka över bron med bil. Det går också bra att ta hiss upp i en av brons pelare och därigenom kan man vandra på en hög höjd över bron för att samtidigt få en underbart sagolik utsikt över hela Bilbao. Dessutom kan man passa på att korsa floden med gondol om man hellre vill det, vilket förstås är en upplevelse i sig.

Njut av den vackra stadens utsikt

Om man inte kan få nog av att titta på utsikten över staden kan man också ta pendeltåg till Ametzola som ligger i Bilbaos förort Portugaalete. Där kan man också åtnjuta en underbar utsikt över Bilbao och sedan promenera tillbaka ner till stadskärnan igen. Längs vägen kan man också passa på att besöka några barer och vila en stund på en uteservering medan man dricker inhemsk cider, cava eller äter lite tapas. Man kan också ta den charmiga bergbanan som går från Plaza Funicular och upp till de stora trädgårdarna i Artzandra. Även därifrån får man en fantastisk vy över Bilbao.

Plaza Nueva

Plaza Nueva är Bilbaos äldsta torg, byggt 1849. Det är ett vackert torg som omges av hela 64 bågar. Ett perfekt ställe att stanna till och ta en kopp kaffe på medan man vandrar runt i staden.

Plentzia

Ifall man befinner sig i Bilbao ett längre tag och gärna vill åka på en dags- eller helgutflykt är Plentzia ett bra val. Plentzia ligger i Bizkaiaregionen, uppe på en kulle som leder ner till härliga sandstränder. Många av Bilbaos bofasta invånare åker till Plentzia på helgerna för att sola, bada och surfa. Där finns också många barer och caféer som är kända för sina goda fisk- och skaldjursrätter.

Teatro Arriaga

Bilbaos viktigaste kulturplats är Teatro Arriaga och där visas såväl teater som opera, konserter med klassisk musik och balett i världsklass. Originalteatern brann tyvärr ner 1914 och därpå byggdes en ny, med Operahuset i Paris som förebild. Teatern ligger vackert beläget på Nervións flodbanker. Är man kulturellt intresserad bör man besöka teatern när en föreställning hålls. I samma område kan man också titta på arkaderna vid Plaza Nueva och den gotiska katedralen Catedral de Santiago.

Dagens v?der, Bilbao

Ikon: http://www.dotvoid.se (CC BY-ND 3.0)Regnskurar
13 ?C

Länktips för bokning av resor till Baskien

Störst utbud av hotell finns på Hotels.com. Här finns ofta kampanjer med riktigt bra priser på hotell i Baskien.
Få inspiration och boka flyg- och hotellpaket på Resfeber, vår favorit-resebyrå! Vi gillar speciellt förslagen på weekend-resor med flyg och hotell.
Sök flygbiljetter och hitta lägsta pris på flygresor med hjälp av Boardingpass.se som samlar priser från alla stora flygbolag och resebyråer.
Den här webbplatsen använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa annonser och analysera trafik. Genom att använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies. Mer information
Jag f?rst?r!