Mat och dryck

Vi höjer kvaliteten! Denna sida genomgår just nu en st?rre granskning med syfte att göra den här reseguiden bättre.

San Sebastian är gourmetstaden nummer ett i Europa. Såväl spanjorerna själva som andra européer åker gärna dit för att prova på stadens breda och utsökta gastronomiska utbud. Maten är oerhört viktig i San Sebastian och det finns allt från enklare tapasbarer till flerstjärniga Michelinkrogar. Faktum är att San Sebastian har fler Michelinstjärnor än någon annan stad i hela världen! På listan över de 50 bästa restaurangerna i världen ligger fyra av restaurangerna i San Sebastian!

Tapas

Spanien innebär tapas, så är det bara. Men i Baskien föredrar man att kalla sina tapas för pintxos istället. För att njuta maximalt av de pintxos som serveras i staden så rekommenderas att man går på en tapasrunda. Det innebär att man går till en restaurang, tar en tallrik och väljer ut de pintxos som ser mest goda och spännande ut. Därefter går man vidare till nästa restaurang och provar deras pintxos, och så vidare. Varje tapasbar, eller pintxosbar, har sina egna specialiteter och en sådan här runda gör att man får chans att prova på många olika specialiteter. San Sebastian har ett rykte om att kunna erbjuda de mest färgstarka, kreativa och välsmakande tapasen i hela Spanien. Trots att San Sebastian är en relativt liten stad så finns det över 100 tapas- och pintxosbarer i och runt omkring staden. Tio av de absolut bästa pintxosbarerna i San Sebastian är Zona Gros, Mil Catas, Aloña Berri, Bar Bergara, Parte Vieja, Bar Ganbara, Bar la Viña, La Cuchara de San Telmo, A Fuego Negro och Centro Iturrioz.

Arzak

Den restaurang som är mest känd i San Sebastian måste vara Arzak. Det är också en av Spaniens och kanske till och med Europas absolut främsta och bästa restauranger. Arzak serverar den mat som restaurangerna i resten av landet inspireras av. Arzak har tre stjärnor i Guide Michelin och maten håller absolut högsta kvalitet. Det är inte lätt att få bord på restaurangen och det rekommenderas att man bokar långt i förväg. Arzak ligger på Avenida del Alcalde José Elosegi 273.

Andra Michelinkrogar

Förutom Arzak så finns det två andra restauranger som har fått tre Michelinstjärnor, nämligen Akelarre och Berasategui. Två av San Sebastians restauranger har fått två Michelinstjärnor – Zuberoa och Mugaritz. Inte nog med det, det finns också hela fem restauranger som har en Michelinstjärna, nämligen Alameda, Kokotxa, Kursaal, Fagollaga och Miramon Arebelaitz.

La Mejillonera

Om man tröttnat på lyxkrogarna, eller kanske snarare vill hitta ett något billigare alternativ, så är den rustika och charmiga lilla musselbaren La Mejillonera ett bra val. De serverar denna havets läckerhet i alla slags varianter till rimliga priser. Prova gärna flera av rätterna och gör det tillsammans med det lokalproducerade, lätt bubbliga, vita vinet txakoli.

Frukost

Spanjorer är kanske inte kända för att äta de mest nyttiga frukostarna. De flesta spanjorer väljer att bara dricka en kopp kaffe och en croissant till frukost. De flesta caféer som serverar frukost erbjuder olika typer av smörgåsar och pintxos. Tre bra caféer för frukosten är Garagar på Boulevard 22, Regatta på Hondarribia Kalea 2 och La Vida som ligger på San Marcial 37.

Att dricka

Prova gärna drinken The Kalimotxo som är en lokal drink bestående av hälften vin och hälften coca cola. Det är en populär drink bland det unga innefolket. En annan specialitet är Sidrerias, som är en väldigt god mild cider med äppelsmak.

Restauranger i Guide Michelin

Vill du ha en matupplevelse som du kommer att minnas länge? De flesta krögare och kockar drömmer om en stjärna i Guide Michelin – men det är som lyckas.

Mat du minns

Mat du minns. Foto: "Tokyo JapanTimes" (CC BY-SA 2.0)

Här har vi listat de restauranger som har fått minst en stjärna av Guide Michelin (klicka på restaurangens namn för mer information).

Akelare
Arzak
Martin Berasategui
Mugaritz

Kokotxa
Mirador de Ulía
Miramón Arbelaitz
Zuberoa

Angående betygssättningen brukar man säga att en restaurang med tre stjärnor är värt en resa, att en restaurang med två stjärnor är värd en omväg och att en restaurang med en stjärna är en väldigt bra restaurang i sin kategori.

Dagens v?der, San Sebastian

Ikon: http://www.dotvoid.se (CC BY-ND 3.0)Regnskurar
14 ?C

Länktips för bokning av resor till Baskien

Störst utbud av hotell finns på Hotels.com. Här finns ofta kampanjer med riktigt bra priser på hotell i Baskien.
Få inspiration och boka flyg- och hotellpaket på Resfeber, vår favorit-resebyrå! Vi gillar speciellt förslagen på weekend-resor med flyg och hotell.
Sök flygbiljetter och hitta lägsta pris på flygresor med hjälp av Boardingpass.se som samlar priser från alla stora flygbolag och resebyråer.
Den här webbplatsen använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa annonser och analysera trafik. Genom att använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies. Mer information
Jag f?rst?r!